Foști directori ai Electrica, condamnați la pedepse cu executare, fostul director general, achitat

Foști directori ai Electrica, condamnați la pedepse cu executare, fostul director general, achitat
Publicat: 27/02/2013, 21:07
Actualizat: 02/08/2014, 09:10

Instanța supremă a condamnat miercuri la pedepse cu executare între trei și opt ani de închisoare foști directori ai societății Electrica Banat și a dispus achitarea fostului director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au menținut, miercuri, condamnările și achitările stabilite de Curtea de Apel Timișoara în dosarul în care fostul director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu, a fost judecat pentru fapte de corupție.

Concret, Boghiu a fost achitat, în vreme ce alți directori ai Electrica Banat au fost condamnați la pedepse definitive cu închisoarea, cuprinse între trei și opt ani.

Instanța supremă a respins, miercuri, definitiv toate recursurile declarate în cauză împotriva deciziei Curții de Apel Timișoara.

La 1 februarie 2012, Curtea de Apel Timișoara a admis apelurile declarate de DNA Timișoara și de Ioan Liviu Milea, Gheorghe Erimescu, Anca Iulia Crudu, Emanuel Soroiu, Cornelia Michiu Stamatin, Sorin Boc, Viorel Dan, Costică Kaizer Stoica, Vasile Călin, Gelu Căpitanu, Ioan Daniel Staicu, Vasile Croitoru, Gheorghe Dumitru, Petre Neacșu, Paul Gălățanu, Ionel Pintilie, Marius Sorin Spârchez și Ioan Spiridon împotriva sentinței penale nr. 199/PI din 29 aprilie 2011 pronunțată de Tribunalul Timiș.

CA Timișoara a desființat sentința Tribunalului Timiș, iar după rejudecare a înlăturat dispoziția de interzicere a exercitării drepturilor civile aplicată inculpaților Milea, Erimescu, Crudu, Soroiu, Stamatin, Boc, Dan, Stoica, Călin, Căpitanu, Staicu, Croitoru, Dumitru, Neacșu, Gălățanu, Pinilie, Spârchez și Spiridon.

De asemenea, Curtea a înlăturat sporul de pedeapsă de un an închisoare aplicat inculpatului Dan și a dispus executarea de către acesta a pedepsei totale de șapte ani închisoare.

„Înlătură sporul de pedeapsă de un an închisoare aplicat inculpatului Milea Livius Ioan și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de șase ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Croitoru Vasile și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de opt ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Stoica Costică Kaizer și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de cinci ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Călin Vasile și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de cinci ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de doi ani închisoare aplicat inculpatului Spiridon Ioan și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de cinci ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de trei luni închisoare aplicat inculpatului Neacșu Petre și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de șase luni închisoare aplicat inculpatului Gălățanu Paul și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de șase luni închisoare aplicat inculpatului Staicu Ioan Daniel și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de șase luni închisoare aplicat inculpatului Pintilie Ionel și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de: trei ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de trei luni închisoare aplicat inculpatei Șerban ( fostă Stamatin Michiu) Cornelia și dispune executarea de către inculpată a pedepsei totale de un an închisoare. În baza art. 82 cp stabilește un termen de încercare de 3 ani”, a decis CA Timișoara.

Judecătorii CA Timișoara l-au condamnat pe Gheorghe Erimescu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, și instigare la fals intelectual în formă continuată, la cinci ani de închisoare.

Aceeași pedeapsă au primit-o Anca Iulia Crudu și Sorin Boc, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată.

Gigel Căpitanu a fost condamnat atunci pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni la trei ani de închisoare, iar Gheorghe Dumitru, pentru aceeași faptă, a primit patru ani de închisoare.

Totodată, Curtea de încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuț Feraru pentru fapta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, fals intelectual la legea contabilității și după ce s-a constatat decesul acestuia.

Instanța a menținut restul dispozițiilor Tribunalului Timiș, în speță achitarea fostului director general al instituției Lucian Boghiu.

Fostul director general al Electrica SA Silviu Lucian Boghiu a fost achitat, în 29 aprilie 2011 de Tribunalul Timiș în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupție, după un proces care a durat șase ani, în timp ce alți foști directori ai companiei de energie electrică au fost condamnați la pedepse cu închisoarea.

Potrivit minutei redactate de judecătorul Radu Herciu de la Tribunalul Timiș, în urma ședinței fostul director general al Electrica SA Silviu Lucian Boghiu a fost achitat pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, luare de mită, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, spălare de bani, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit documentului citat, în același dosar a fost condamnat la opt ani de închisoare Dan Viorel, fostul director al Societății de Întreținere Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat.

Dan Viorel a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și spălare de bani.

„Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de șapte ani de închisoare, la care se adaugă un spor de un an de închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute opt ani de închisoare”, se arată în minuta ședinței de judecată.

Potrivit sursei citate, fostul director al Electrica Banat Ioan Livius Milea a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru luare de mită, la șase ani pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și la trei ani pentru spălare de bani. Potrivit minutei de ședință, Milea primește cea mai grea dintre condamnări, la care se adaugă un spor de un an, rezultând o pedeapsă de șapte ani.

Minuta ședinței de judecată de vineri mai arată că fostul director comercial al Enel Electrica Banat Gheorghe Erimescu a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Aceeași pedeapsă au primit-o Crudu Iulia Anca, fostă angajată a Electrica Banat și Sorin Boc, fostul director economic al societății.

Potrivit sursei citate, cea mai grea condamnare din „lotul Electrica” a primit-o Vasile Croitoru, om de afaceri care a beneficiat de contractele ilegale încheiate cu Electrica. Vasile Croitoru a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În dosar au mai fost condamnați la câte șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu Costică Stoica Kaizer, Vasile Călin și Ioan Spiridon.

De asemenea, Gigel Căpitanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni, Gheorghe Dumitru a primit pentru aceeași infracțiune cinci ani, iar Petre Neacșu trei ani, tot pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțini.

Aceleași fapte le-au adus o condamnare de trei ani și șase luni lui Paul Gălățanu și Ionel Pintilie și trei ani de închisoare pentru Sorin Marius Spârghez.

Totodată, au mai fost condamnați Dănuț Feraru, la doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală, și Daniel Ioan Stoicu, care a primit trei ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la spălare de bani.

Conform sursei citate, Cornelia Șerban, acuzată de fals intelectual, a fost condamnată la un an și trei luni de închisoare cu suspendare, iar Emanuel Soroiu la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Sentința emisă de Tribunalul Timiș arată că în dosarul „Electrica”, în afară de Silviu Lucian Boghiu, au fost achitați Victor Budăcan și Robert Pitel Ioan Tănăsescu. Aceștia au fost acuzați de fals intelectual, luare de mită și favorizarea infractorului, dar faptele lor s-au prescris.

Dosarul Electrica Banat a fost deschis în vara anului 2005 de către procurorii DNA Timișoara, iar inculpații au fost trimiși în judecată în luna octombrie din același an.

Printre persoanele arestate atunci a fost și directorul general al Electrica SA, Silviu Lucian Boghiu, acuzat de luare de mită, asociere în vederea săvărșirii de infracțiuni, spălare de bani, delapidare, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

Procurorii DNA au susținut că Boghiu i-ar fi determinat pe angajați din subordinea sa, directori la Electrica Banat, să cumpere produse electronice contrafăcute la prețuri supraevaluate. Aceste produse au fost cumpărate de la oameni de afaceri din București, Cluj și Argeș.

Anchetatorii au mai susținut că Boghiu ar fi primit drept mită un autoturism Audi în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi.

Principalul colaborator pentru aceste afaceri a fost Vasile Croitoru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu